Over ons

Toen in de begin jaren 60 van de twintigste eeuw het bedrijf werd opgestart door de het kopen van bestaande kleine kassen en land in het centrum en de buitenrand van Harderwijk door de tweelingbroers Jan en Johan van Straaten was Harderwijk nog een gemeente van 16.000 inwoners. In de kassen werden diverse soorten snijbloemen en bloeiende kamerplanten gekweekt op het land diverse soorten groenten. (in die tijd had Harderwijk nog zijn eigen groenteveiling).

Na ruim 10 jaar kreeg de gemeente nieuwbouw en uitbreidingsplannen in het centrum en op de gemeenteweiden ‘de Stadsweiden’. De kwekerijen moesten wijken en er werd een nieuwe plek aangewezen tussen de A28 en de nieuw te realiseren wijk ‘de Stadsweiden’ waar de gebroeders hun bedrijf konden voortzetten. Zo gebeurde het ook, aan het eind van de weilanden, met toen nog uitzicht op de stad en het Wolderwijd, werd een kwekerij gerealiseerd van iets meer dan 1 ha. glasopstand en 3 ha. grond.

De kwekerij werd in 1975 groots geopend. Buiten werd er groenten en violen gekweekt en in de kassen Cyclamen, Begonia’s, perkplanten, kerststerren en diverse andere bloeiende kamerplanten waaronder ook de eerste Hortensia’s. in deze tijd werd er ook nog gewerkt met éénruiters. Op de nieuwe locatie kwam ook een winkel, welke werd gerund door de beide echtgenoten. Na enkele jaren kwam de eerste uitbreiding van de kassen al en kwam ook de hortensia steeds meer in beeld.

Kwekerij ‘De Stadsweiden groeide met zijn gemeente mee, want in de jaren 80 werd er weer een uitbreiding gerealiseerd. Zo ging het door, het aantal inwoners, de kwekerijen en de aantallen Hortensia’s bleef samen op groeien. Inmiddels zijn de zonen van Jan en Johan van Straaten, Jan van Straaten jr. en Johan van Straaten jr. ( verwarrend ? hoezo ? ) ook in de zaak gekomen.

In het midden van de jaren 90 kon er in Harderwijk helaas niet verder worden uitgebreid, de kwekerij wilde groeien maar Harderwijk ook. Er moest in de buurtgemeenten worden gezocht. Een nieuwe locatie werd gevonden in het buurtschap Horst van de gemeente Ermelo, nu aan de andere kant van de A28. In Ermelo werd in de opéénvolgende jaren ruim 6 ha. aan containerveld gerealiseerd en 4000 m tunnelkas. Volledig vol met Hortensia’s.

Niet alleen de geboorteplaats van het bedrijf, de gemeente Harderwijk, bleef doorgroeien naar inmiddels 46.000 inwoners (2015), de kwekerij wilde ook weer uitbreiden. In Harderwijk … geen ruimte in Ermelo … geen mogelijkheden wat te doen ? Rond gekeken, paar tips en jawel gevonden, echter niet naast de deur. Ens werd het ! Een bestaand kassen complex van 2,5 ha. met 4 ha. weiland aan de Enserweg. Na de aankoop werd er direct gestart met moderniseren en de nieuwbouw van een loods met laaddoks.

Nu 2017 word onze volgende uitbreiding gerealiseerd, de nieuwbouw van 2,5 ha. glas in Ens. Zo ziet u dat kwekerij ’de Stadsweiden’ steeds in ontwikkeling is en blijft om voor onze klanten de best mogelijke plant te maken